Mijneigenbibliotheek.nl Bibliotheken stad en provincie Groningen

Dickens Room

In de Bibliotheek Haren is een aparte ruimte, geheel in de stijl van de 19e eeuw, ingericht als Dickens Room. Het hart van deze Dickens Room vormt de collectie van 700 banden van en over de Engelse auteur Charles Dickens (1812-1870). Deze bijzondere collectie is door de eigenaar, de heer H. Muda, in bruikleen gegeven aan de Bibliotheek Haren.


Dickens-collectie

De collectie bevat meerendeels laat 19de-eeuwse, en 20ste-eeuwse uitgaven, een klein aantal romans heeft een eerdere verschijningsdatum. De meeste werken zijn uiteraard in het Engels uitgegeven, maar de collectie kent ook een aantal uitgaven in andere talen. Met name het boek David Copperfield is in diverse talen aanwezig. De roman David Copperfield vormt een zwaartepunt in de totale Muda-collectie en is in vele verschijningsvormen terug te vinden.

Opvallend is verder het groot aantal Nederlandse uitgaven, zoals die van uitgeverij Cohen in Arnhem en de uitgever Roelants uit Schiedam. Dat Dickens ook veel door scholieren gelezen wordt blijkt uit een groot aantal schooluitgaven van de verschillende romans van de auteur.

De collectie wordt gecompleteerd door een aantal algemene en speciale studies over Charles Dickens en zijn werk. De collectie is openbaar toegankelijk tijdens de openingstijden van de Bibliotheek. De boeken zijn ter inzage maar ze worden niet uitgeleend. In de Bibliotheek is een basiscollectie Dickens-literatuur aanwezig die wel uitgeleend wordt.

De gehele Dickens-collectie is opgenomen in de collectie van de Groningse Bibliotheken en bovendien is de catalogus in boekvorm verschenen; deze uitgave is te koop in de Bibliotheek Haren.


InrichtingDickens Room in Bibliotheek Haren

De Dickens Room is ingericht in de statige, wat behoudende Britse stijl van de 19e eeuw, de Victorian Age. Behang en vloerbedekking zijn speciaal uit Engeland geïmporteerd. Het meubilair, waaronder een monumentale tafel, is in bruikleen gegeven door de Rijksuniversiteit Groningen.

De ruimte biedt plaats aan de verschillende leeskringen in Haren die hier tijdens het winterseizoen een aantal romans bespreken. De Dickens Room is ook de vaste vergaderlocatie voor de Harener Historische Commissie en de Werkgroep Letteren van de Culturele Raad Haren.

Jaarlijks organiseert de Bibliotheek Haren de Harener Dickens-lezing. De eerste lezing werd op 19 december 1999 uitgesproken door de heer prof. mr. J. H. Lokin, hoogleraar Romeins recht en Dickens-kenner.


Trouwlocatie

De Dickens Room is beschikbaar als officiële trouwlocatie. Meer informatie kun je vinden op de website van de gemeente Haren.


Meer over Charles Dickens

  • www.dickensroom.nl - Op de website van de Dickens Room vind je meer informatie over de collectie en de mogelijkheden van de ruimte.
  • www.dickens-literature.com/ - Lees veel van Charles Dickens' boeken online (Engels).
  • www.fidnet.com/%7Edap1955/dickens - Opgezet door David Perdue, een grote kenner van Dickens, biedt deze site informatie over de romans, de personen in het werk van Dickens, de illustraties en nog veel meer.
  • www.dickensmuseum.com - Het grote museum gewijd aan Dickens staat in Londen. Het is gevestigd in pand nr. 48 aan de Doughty Street, waar Dickens en zijn gezin woonden tussen 1837 en 1839. Op deze manier kun je een virtuele tour maken door het vroeger huis van Dickens.

De inrichting van de Dickens Room is mede mogelijk gemaakt door:

  • Gemeente Haren

  • Rabobank

  • Rijksuniversiteit Groningen

  • schilderbedrijf Cor Buist Glimmen

  • HDG Vastgoed

  • Biblionet Groningen

Privacy & gebruik  Copyright Biblionet Groningen 2016